Home
Zomerkamp
Algemene
Informatie
Nieuws
berichten
Data en
Prijzen
De leiding
ContactPaklijst Programma Sfeer
impressie
Tekeninformatie

Teken zijn hele kleine spinachtige beestjes. Ze leven van bloed. Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of stuiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken pakken dieren of mensen vast en bijten zich vast in de huid. Dat valt vaak niet op. Door het zuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. De meeste mensen worden gebeten tussen maart en oktober.
Van een tekenbeet kunt u ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de lymebacterie.

Wat doen wij eraan?

Kinderen stimuleren zich met deet in te smeren. Verder vooral veel controleren en we houden bij waar en wanneer een teek is aangetroffen. Deze informatie krijgt u aan het einde van de week mee (controle van de intieme delen van kinderen gebeurd niet) .

ZELF THUIS OOK CONTROLEREN! niet alleen uw kinderen maar ook uzelf.

Naar de huisarts?

Hebt u de teek binnen 24 uur weggehaald? Houdt tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Krijgt u klachten? Ga naar de huisarts en meld dat u door een teek gebeten bent.

Ontstaat er een klein, rood plekje op de plek van de beet, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Dat is een normale reactie van uw huid op de beet.

Ziekte van Lyme

Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode of blauwachtige, ringvormige vlek op de plaats van de tekenbeet (zie afbeelding). De vlek verschijnt meestal na enkele dagen tot twee weken na de beet, maar dat kan ook pas na 3 maanden zijn. Binnen een paar dagen wordt dit een grotere ring. Soms kunnen mensen besmet raken zonder dat ze een rode ring hebben gezien. Als de lymebacterie in het lichaam blijft, veroorzaakt hij in eerste instantie griepachtige verschijnselen of soms opzwelling van oorlel of tepel . Deze klachten ontstaan meestal binnen 3 maanden.

Voor alle duidelijkheid: bovenstaande klachten ontstaan niet altijd bij Lymeziekte en kunnen ook het gevolg zijn van andere ziekten. Bloedonderzoek naar afweerstoffen tegen Borrelia burgdorferi kan een aanwijzing geven. dat men geïnfecteerd is of een infectie heeft doorgemaakt. De ziekte is over het algemeen goed te genezen met antibiotica. Voor meer informatie kunt u terecht op het internetadres www.rivm.nl/tekenbeet

Rode plek na tekenbeet
teek op de huid
Teekverwijderen
Locaties van teken